by
on
under
Permalink

Smarta tjänster

On demandNätet idag kryllar av olika typer av tjänster för olika ändamål. Det som kommit att bli, och troligen kommer att utvecklas ännu mer framöver är det här med on-demand-tjänster, och det är bland annat sådana som vi tar upp här.

För böcker

För böcker finns det idag en hel del tjänster som är smidiga att använda. Det är förstås E-böcker och ljudböcker det handlar om framförallt och detta har förmodligen ökat i popularitet i och med surfplattornas framfart. Det är i regel oftast bibliotek som erbjuder dessa tjänster eftersom dom har ett stort utbud. Den kanske bästa tjänsten för detta är Elib som går till som så att du installerar en läsare för böckerna och helt enkelt lånar hem boken eller ljudboken via nätet. För ljudböcker måste man vara ansluten till nätet vid lyssning.

En annan tjänst inom ämnet böcker men ändå helt annorlunda är en tjänst som erhålls av Vulkanmedia.se. Det är en tjänst där du som författare har möjlighet att ge ut din bok utan några konstigheter.

För musik

När det handlar om musik så finns det förstås en tjänst som inte går att undvika att nämna. Spotify kom, sågs och kan nog sägas ha segrat också. Man har lyckats med att få människor att helt byta beteende i sitt musiklyssnande. Istället för att endera köpa sin musik, eller ladda ner den, så lyssnar man nu på musik på Spotifys premisser. Anledningen till att det fungerar så bra är att det fungerar som om att du har musiken på din dator eller telefon, då det strömmas så smidigt och utan hack. Ladda ner Spotify här.

För film och serier

En annan tjänst som egentligen lyckats med precis samma sak som Spotify är tjänster så som exempelvis Netflix. Man har förändrat sättet att titta på film och tv. Kanske med viss betoning på serier eftersom det är här beteendet förändrats mest. I många år har vi tittat på tv linjärt. Linjärt betyder att vi ser tv utefter tv:s tablåsättning, börjar ett program klockan 20:00 på en torsdag, ja då är det då som vi måste se till att vara beredd vid tv:n. Därefter måste vi vänta en vecka till tills nästa avsnitt av vår favoritserie.

Med dessa on-demand-tjänster så har detta förändrats drastiskt. Numer kan vi plöja igenom en hel säsong av en serie på en kväll eftersom det istället för att vänta tills nästa torsdag, bara är att klicka på ”nästa avsnitt”.

Roliga små tjänster

Det kryllar av smarta lösningar på ”i-landsproblem” och saker som förr gett oss huvudvärk. Det finns till och med program och appar som löser och hjälper oss med saker vi inte ens visste att vi behöver hjälp med, inte förrän vi hittade dem i alla fall. På smartstuff.se hittar du massor av tjänster inom flera områden. Vi har plockat ut några gobitar. Vad sägs som ett projekt som vill göra Wi-fi gratis över hela världen. Konceptet handlar om att man gör om eller köper en ny router som delar ens bandbredd på vilka som helst. Som tack får man själv logga in på nätverk över hela världen, gratis.

Det finns en man med en hemsida som kan allt om cyklar. Han visar hur man håller sin cykel i trim och tar hand om den på bästa sätt. Man kan även översätta via Google på hemsidan om man har svårt för språket (den är på engelska). Och om du tappat bort, eller aldrig orkar spara, bruksanvisningen till dina prylar kan du besöka nätet. På usersmanualguide.com har ägarna samlat massvis med bruksanvisningar, listan efter område och märke. Riktigt bra när någonting slutar fungera!