by
on
under
Permalink

Företagsmjukvara online

Tack vare att internet idag är så pass snabbt har allt mer av både mjukvara och processorkraft flyttat online.

kod för programvara

Ett av stegen för detta, var att mjukvara i allt mindre utsträckning säljs i fysiska kopior, utan istället köps och levereras helt via internet. Mobiltelefonerna med sina Appstores var först med att utnyttja detta till fullo, men de vanliga persondatorerna följde snart efter. Idag har både Windows och Apples OSX inbyggda butiker, där man kan köpa mjukvara.

Det andra steget i denna utveckling, var att allt mer mjukvara kunde användas direkt i webbläsaren. Mailklienten flyttade snabbt ut på internet, med tjänster så som Hotmail och Gmail. Idag finns allt ifrån ordbehandling till bokföring direkt online. Till och med produktionsmjukvara är något som idag finns webbaserad. OEE/TAK lösningarna från Axxos är ett exempel på detta, där stora delar av systemet är webbaserat.

För den mer traditionella kontorsmjukvaran, så finns det idag huvudsakligen två stora alternativ. Den gamla jätten Microsoft Office och den något nyare spelaren Google Docs. Den stora fördelen med Microsofts Office webbversion, är att den fortfarande är kompatibel med skrivbordsversionen, något som det är går att uppgradera till om man har behov för det. Microsoft erbjuder med sitt abonnemang även 1 terabyte lagring online, även vid den billigaste versionen, detta går att jämföra med Googles 30 gigabyte.

Visma har länge varit det svenska standardprogrammet för bokföring och har nu även det flyttat online. Med deras tjänst eEkonomi får man direkt i webbläsaren ett fullgott bokföringsalternativ för en förhållandevis liten månadskostnad.

Fortnox är ytterligare ett webbaserat program inriktat på delar som bokföring, fakturering, lön, autogiro och smarta inköp med mera. De erbjuder lätt manövrerade program för företagaren, där exempelvis bokföringsprogrammet ger en inblick i registrerade fakturor via färgkoder som särskiljer betalade, förfallna och obetalda fakturor.

Ganttic är ett planeringsverktyg för företag och programmet fungerar bäst för planering i storföretags nivå. Det helvisuella planeringsverktyget för resurser, ger dig en bra översikt över multipla projekt och hanteringen av dessa. Du kan se dessa ur både resurs- och projektperspektiv, vilket ger dig bästa möjliga perspektiv över dina planer. Flera användare kan se planeringen och dessutom synkronisera med Google Kalendern, det delar som är viktiga för dem. Verktyget finns också som iOS- och Android-app.